Bilder

 

Västarvets digitala bildarkiv


Nu finns äntligen ett fotoarkiv att tillgå på webben.

Inom förvaltningen Västarvet finns fotoarkiv på i stort sett varje institution.
En kvalificerad beräkning är att det finns ca 4 miljoner fotografier av natur- och kulturhistorisk karaktär.
Det är bilder på boende, landskap, verksamhet, djur och människor. Kort sagt: bilder på LIVET.
Samlingarna växer kontinuerligt tack vare egen dokumentation samt donationer från allmänheten.
 

Sök direkt med sökkriteriet Plats: Ljungskile ger 1488 träffar  Klicka här
Sök direkt med sökkriteriet Plats: Lyckorna ger 1153 träffar  Klicka här
Sök direkt med sökkriteriet Plats: Resteröd ger 58 träffar  Klicka här
Sök direkt med sökkriteriet Plats: Grinneröd ger 39 träffar Klicka här
Sök direkt med sökkriteriet Plats: Backamo ger 81 träffar Klicka här


Sök direkt i hela fotodatabasen Klicka här

Västarvets digitala bildarkiv. Läs mer.
 

 

Hembygdsföreningens bildarkiv

Fotoarkivet på Bella Vista är en stort tillgång för hembygdsföreningen. Här presenterar vi lite fakta om arkivet och dess historia.

Uppgift

Att samla in, dokumentera och för framtiden arkivera bilder, i första hand fotografier, med motiv från Ljungskilebygden.  

Kort historik

Bildarkivet grundades redan 1944, då hembygdsföreningen på initiativ av målarmästare Harry Hilmér efterlyste äldre fotografier från bygden.

Efter en långsam inledning har arkivet efter hand vuxit så att det idag omfattar c:a 3200 bilder, från 1870-talet och fram till idag. Äldre bilder har kommit främst från allmänheten, som haft fotografier liggande i byrålådor och fotoalbum. Även aktiva yrkesfotografer har bidragit, på 1950-talet bl. a. K-G Henriksson, John ”Jonne” Olsson och Gunnar Johansson. På 1960-talet fotograferade folkskollärare Hilding Enander försvinnande miljöer, bl.a. på Hälle. Från 1970-talet och in på 90-talet var den aktive hembygdsforskaren Ragnar Olsson en drivande kraft i arbetet.

Idag handhas arkivet av en kommitté, utsedd av hembygdsföreningens årsmöte. 

 

Bildarkivet idag

Den tekniska utvecklingen har gjort insteg även i vårt arkiv. Alla förvärvade bilder läggs idag in en databas, Sofie, använd av museer och arkiv runt om i landet, även av Bohusläns Museum. Bilderna finns tillgängliga för sökning, dels i databasen, dels i ett ”blädderarkiv” i Bella Vista (dock ej på Internet).

Vi framställer varje år en väggkalender med bilder ur arkivet och bidrar aktivt till arbetet med föreningens årliga skrift ”Minnesbilder från Ljungskilebygden”. Bilderna används även i utställningar och andra utåtriktade aktiviteter.


Tillgänglighet


För tillfället har vi inga fasta tider för besökare men vi öppnar vid behov. Kontakta Dennis Arvidsson, tel. 0522-29025. Du är välkommen att höra av dig!


Nya medarbetare i arkivet


Vi behöver  nya krafter i arbetet! Är du intresserad av hembygden, av arbete med bilder så är du välkommen att kontakta oss.
 

En tabell över många av fotona kan här hämtas hem i Excel-format. Tabellen innehåller namn på motiv, ledord och arkivtekniska data. För att ladda hem tabellen (senast reviderad januari 2011), klicka här!

In Memoriam

Sten Larsson, en av hembygdsföreningens eldsjälar och ordförande i fotokommittén under många år, har gått ur tiden. Hans gamla vänner Åke Lundell och Rune Löfving har skrivit några minnesord över Sten.

 
   

Bilder från våra arrangemang

Nyhet! Fotogalleri

Vi har startat ett fotogalleri där det redan finns över 100 foton från hembygdsföreningens verksamheter. Kolla om du eller dina vänner finns med!

Öppna galleriet

 

  Uppdaterad 2011-10-05