Recept |
Äggost efter Eva
Hermansson, Korsviken Det här är mitt favoritrecept på äggost-den brukar alltid bli bra. Grundreceptet är på 10 liter mjölk och 25-27 ägg, men jag har minskat ner det enl. följande: 2,5 l mjölk Värm mjölken till 80 grader.
På Ljhbf årsstämma 2011 serverades Tjöstelsrödskaka och den gjorde stor succé 200 gr rumstempererat smör Receptet är från förra sekelskiftet och nedtecknat och publicerat i GHT av Inga Wallerius, (sign IWA) under 1950-talet Månskensgröt
Den dag i mars då Hembygdsföreningen hade årsmöte,
anordnades som vanligt utställning med handakonst. Traditionsenligt Evy Utberg minns gröten från sin barndom. Mamma Ester lagade till den flera gånger i veckan. Den kallades månskensgröt, slätgröt eller vetemjölsgröt och serverades med smörhåla i och socker och mjölk. Det var mycket gott minns Evy. Att familjen åt denna ofta berodde på att pappa Carl var statare på gården Anfasteröd och hade mjöl och mjölk fritt. Carl Utberg kommer ihåg avlöningen för arbetet, det var mest i natura. Han minns att 1937 hade han 60 kr i månaden i kontanter. Till detta kom: Fri hyra, ved, 3 liter mjölk om dan, under året 10 hl potatis, 80 kg fläsk, 600 kg vete/rågmjöl Här är receptet för ett storhushåll, ”Kokbok 1909 från Grebbestads Hushållsskola.” 8 dl vatten Vatten och 3 liter mjölk kokas upp. Äggen och 2
liter mjölk vispas samman. Mjölet vispas ner till en slät smet. Då
mjölkblandningen kokar, vispas smeten ner i den kokande mjölken, får koka
5-10 min under rörning. Tillsätt salt, socker, smör, och kanel. |
Konsulinor
Bryn 2 hg smör i en kastrull och låt det
sedan svalna. Rör det tills det blir vitt. |
Inrid Kennborns receptsamlingar Naturens härliga mat - plocka själv örter och tillaga spännande rätter.
Klicka här för
receptsamligen om naturlig mat (i Word-format).
|
Marknadspepparkaka 3 dl mjölk 1½ dl socker 3 dl sirap 6 dl (drygt) vetemjöl 2 tsk kanel 1 tsk nejlikor 1 tsk ingefära 2 tsk bikarbonat Röres samman och hälls i smord långpanna. 175 o ugnsvärme. Skär i smala avlånga bitar när den svalnat. |
Tjocka pepparkakor Ca 30 st
|
Kornrutor à la Eva Hermansson
1 dl korngryn Koka upp korngrynen med vattnet och låt koka
under lock i 25 minuter. |