Recept

 
Äggost efter Eva Hermansson, Korsviken

Det här är mitt favoritrecept på äggost-den brukar alltid bli bra.

Grundreceptet är på 10 liter mjölk och 25-27 ägg, men jag har minskat ner det enl. följande:

2,5 l mjölk
6 ägg
1,5 dl gräddfil
1 1/4 dl filmjölk
1 1/4 dl grädde (brukar ta mellangrädde, men det går säkert med någon annan sort)
1/2 kkp strösocker

Värm mjölken till 80 grader.
Rör samman ägg, filmjölk, grädde och gräddfil.
Vispa ner smeten i mjölken.
Rör kontinuerligt tills det börjar skära sig.
Låt stå i 30 minuter.
Lyft upp ostmassan med hålslev i en äggostform, varva med strösocker.
Ställ kallt minst 10 timmar.
Stjälp upp på fat.
Servera med sylt efter smak. Eva rekommenderar björnbärssylt men det är även gott med sill.



Tjöstelsrödskaka

På Ljhbf årsstämma 2011 serverades Tjöstelsrödskaka och den gjorde stor succé

200 gr rumstempererat smör
1,75 dl socker
1,75 dl potatismjöl
4,5 dl vetemjöl
1 tsk finkrossade kardemummakärnor

Rör samman ingredienserna
Kavla ut degen tunt
Ta ut runda kakor med mått
Baka i 125-150 graders ugnsvärme i mitten på ugn till önskad färg.

Receptet är från förra sekelskiftet och nedtecknat och publicerat i GHT av Inga Wallerius, (sign IWA) under 1950-talet



Månskensgröt

Den dag i mars då Hembygdsföreningen hade årsmöte, anordnades som vanligt utställning med handakonst. Traditionsenligt
serverades en maträtt och i år var det månskensgröt.

Evy Utberg minns gröten från sin barndom. Mamma Ester lagade till den flera gånger i veckan. Den kallades månskensgröt, slätgröt eller vetemjölsgröt och serverades med smörhåla i och socker och mjölk. Det var mycket gott minns Evy. Att familjen åt denna ofta berodde på att pappa Carl var statare på gården Anfasteröd och hade mjöl och mjölk fritt.

Carl Utberg kommer ihåg avlöningen för arbetet, det var mest i natura. Han minns att 1937 hade han 60 kr i månaden i kontanter. Till detta kom: Fri hyra, ved, 3 liter mjölk om dan, under året 10 hl potatis, 80 kg fläsk, 600 kg vete/rågmjöl

Här är receptet för ett storhushåll, ”Kokbok 1909 från Grebbestads Hushållsskola.”

8 dl vatten
5 l mjölk
6 ägg
1 msk salt
1 dl socker
6 dl potatismjöl
7,5 dl vetemjöl
1 msk smör
1 bit kanel

Vatten och 3 liter mjölk kokas upp. Äggen och 2 liter mjölk vispas samman. Mjölet vispas ner till en slät smet. Då mjölkblandningen kokar, vispas smeten ner i den kokande mjölken, får koka 5-10 min under rörning. Tillsätt salt, socker, smör, och kanel.

Gröten serveras med mjölk eller saftsås.


Konsulinor

Bryn 2 hg smör i en kastrull och låt det sedan svalna. Rör det tills det blir vitt.

Arbeta in 320 gr vetemjöl,
en knivsudd hjorthornsalt och
2 tsk vaniljsocker.
230 gr socker röres i sist.

Gör kakor i en stor gammaldags (droppformad) tesked. Inte för stora. Vänd dem och räffla den runda sidan med en stor gaffel.

Sätt in dem i ugnen på en plåt med smörpapper i 100 grader i ca 10 minuter, höj sedan till 150 grader. Den totala tiden i ugnen bör bli omkring 15 minuter.

Tips: Rör inte kakorna förrän dagen efter. Det är annars lätt att de går sönder.

Dessa kakor bakade Berta Olsson på Torp till kalas och sålde dessutom till militärer på Backamo.


Inrid Kennborns receptsamlingar

Naturens härliga mat - plocka själv örter och tillaga spännande rätter.

Klicka här för receptsamligen om naturlig mat (i Word-format).

Klicka här för Ingrids övriga recept (brynost, fläderbärssaft, äggost mm) i Word-format.

 


Marknadspepparkaka



3 dl mjölk
1½ dl socker
3 dl sirap
6 dl (drygt) vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
2 tsk bikarbonat

Röres samman och hälls i smord långpanna.
175 o ugnsvärme.
Skär i smala avlånga bitar när den svalnat.

Tjocka pepparkakor

Ca 30 st

3 dl sirap
2 dl socker
2 ägg
3 tsk bikarbonat
1½ liter vetemjöl (nästan) - blanda i och känn efter.

Sirap kokas upp, häll den varm över sockret. Rör kallt.
Tillsätt de lätt vispade äggen.

Blanda bikarbonat i mjölet. Rör i – arbeta in och känn efter när degen är lagom.

Kavla ut och gör 1 cm tjocka figurer med stora pepparkaksmått.
Sätt in i ugnen på 175 o i 15 minuter.

Blir mjuka om en brödbit läggs i förvaringsburken tillsammans med kakorna.

 


Kornrutor à la Eva Hermansson

1 dl korngryn
4 dl vatten
2msk smör eller margarin
3 dl mjölk
2 tsk salt
50 g jäst
ca 10 dl rågsikt

Koka upp korngrynen med vattnet och låt koka under lock i 25 minuter.
Lägg i smöret, låt blandningen svalna och rör i mjölken.
Känn efter att det är "fingertemperatur" och rör därefter ner saltet och smula i jästen.
Rör om och tillsätt 8 dl av rågsikten.
Arbeta degen slät och låt jäsa i 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och kavla till en platta lika stor som din bakplåt.
Dela degen i 5x4= 20 bitar. Lägg dem på plåten var för sig, så de får alla sidor brungräddade.
Låt jäsa i ca 30 minuter och grädda sedan på andra falsen i ca 20-30 minuter
eller tills de är ljust bruna på båda sidor.